Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisk i tržby Alphabetu překonaly očekávání. Akcie i tak oslabily

Emise Googlu za posledních pět let vzrostly o polovinu, stojí za tím AI
iStock
 nst
nst

Společnost Alphabet v úterý odpoledne překonala očekávání ohledně zisku a tržeb, ale investoři přesto poslali její akcie na konci prodloužené seance dolů. Proč?

Reklama

Na nejnovějších číslech je podle analytiků několik věcí, které se dají vytknout. Za prvé, příjmy z YouTube byly nižší, než se očekávalo, a oproti číslům za první čtvrtletí se zpomalily.

Podle analytika společnosti Melius Research Bena Reitzese se Wall Street může obávat, jakým tempem bude mateřská společnost Googlu schopna v nejbližší budoucnosti zvyšovat své marže. Vedení Alphabetu ve vyjádření k výsledkům totiž upozornilo na některé trendy, které by mohly ovlivnit marže ve třetím čtvrtletí. Vedle toho, že Alphabet nyní přijímá absolventy vysokých škol, také čelí vyhlídce na větší „odpisy a výdaje spojené s vyšší úrovní našich investic do technické infrastruktury“, uvedla v hovoru k výsledkům prezidentka a investiční ředitelka Ruth Poratová.

„Přestože se na konci loňského a začátku letošního roku společnost vydala cestou vyšších kapitálových nákladů, do volných peněžních toků se to ve druhém čtvrtletí zatím nepropsalo, což vyvolává vyšší očekávání pro následující kvartály,“ uvedl analytik XTB Tomáš Cverna.

Konec jednámí. Alphabet  se s firmou Wiz nedohodl.

Start-up Wiz ukončil jednání s Alphabetem, místo převzetí preferuje burzu

Start-up Wiz, který se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, ukončil jednání se společností Alphabet. Její součást Google byla podle dřívějších informací médií ochotna za start-up zaplatit asi 23 miliard dolarů (536 miliard Kč), což by byla její dosud největší akvizice. Wiz místo toho zvažuje, že vydá akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), uvedl server televize CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Zisk i tržby nad očekávání

Americké společnosti Alphabet, která je majitelem firmy Google, vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 28,6 procenta na 23,619 miliardy dolarů (552,5 miliardy korun). Hospodaření podpořily růst prodeje digitální reklamy a poptávka po cloudových službách. 

Výnosy za období duben až červen stouply o 14 procent na 84,74 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků dotazovaných agenturou LSEG, kteří čekali výnosy 84,19 miliardy dolarů. Čtvrté čtvrtletí za sebou se výnosy zvýšily o více než deset procent, i když tempo růstu mírně zpomalilo.

Výnosy z cloudových služeb vzrostly o 28,8 procenta na 10,35 miliardy dolarů. Analytici čekali výnosy 10,16 miliardy dolarů.

Výnosy z internetové reklamy, která je hlavním zdrojem výnosů firmy, vzrostly o 11 procent na 64,6 miliardy dolarů. Firma prodává reklamy ve svém vyhledávači s využitím dat o zákaznících, aby mohla reklamu lépe zacílit. Výnosy z reklamy v divizi YouTube stouply o 13 procent na 8,67 miliardy dolarů.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

Výroba vozů Tesla v Číně

Tesle klesl zisk na polovinu. Akcie zamířily dolů

Americkému výrobci elektromobilů Tesla klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 45 procent na 1,48 miliardy dolarů (34,6 miliardy korun). Firma zaznamenala výrazný pokles již druhé čtvrtletí za sebou. Tržby však překvapivě vzrostly. Akcie po uzavření burzy lehce ztrácely.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme