Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlaté ručičky. Češi vyvinuli vlastní modulární jaderný reaktor

Fragment prvku palivové tyče jaderného reaktoru (ilustrační foto)
iStock
 ČTK

Češi vyvinuli vlastní verzi modulárního jaderného reaktoru. Projekt DAVID SMR, na jehož vývoji se podíleli jaderní vědci z Česka, se zaměřuje na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Fungovat může ve vybraných průmyslových odvětvích, k odsolování mořské vody či k zajištění dodávek elektřiny nebo jako chlazení pro datacentra, uvedla společnost Czechatom, která je hlavním dodavatelem systému.

Reklama

Práce na projektu začaly v roce 2018, letos v létě tvůrci dokončili první fázi předlicenčního posouzení u technické podpory ukrajinského regulátora SSTC NRS. Projekt se zaměřuje na minimalizaci emisí v teplárenství v bývalém východním bloku a Skandinávii. V globálním měřítku podle tvůrců může fungovat ve vybraných průmyslových odvětvích, ale nekonkuruje přímo technologiím velkých výrobců, které se primárně zaměřují na výrobu elektrické energie.

Výkon až 400 megawattů

Modulární reaktor DAVID SMR je zařízení postavené na principu tlakovodních reaktorů, které jsou využívány v českých jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín a většině jaderných elektráren na světě. Poskytnout má výkon 50 megawattů. V praxi by měl být instalován v párech, v případě nasazení čtyř párů dosáhne celé energetické zařízení výkonu 400 megawattů.

Hlavním investorem projektu je společnost Witkowitz Atomica, dodavatelem firma Czechatom. „Energetičtí praktici chtějí otázku dekarbonizace odvětví řešit až po zajištění dostatečné energie pro běžný chod státu, vždyť již dnes nám hrozí blackouty, potažmo kolaps průmyslu a tím pádem i ekonomiky, který má potenciál vyústit i v násilí ve společnosti. Já věřím, že lze trefit celé toto hejno much jednou ranou. DAVID SMR energetiku decentralizuje, dekarbonizuje a všestranně posílí. Bude to také významný vývozní artikl. Je to české řešení, vznikající v široké mezinárodní spolupráci, s globálním dopadem,“ sdělil předseda představenstva společnosti Czechatom Martin Groch.

Zástupci projektu letos podepsali například společný záměr s vládou indického státu Maháráštra, která plánuje nasazení flotily SMR.

Reklama

S využitím modulárních reaktorů počítá do budoucna i Česká republika. Polostátní společnost ČEZ připravuje první modulární reaktor na výrobu elektřiny v Temelíně. Na vývoji chce spolupracovat s firmou Rolls-Royce, s níž v příštím týdnu uzavře oficiální partnerství. Modulární reaktory by měly v tuzemském energetickém mixu doplňovat velké jaderné bloky a do budoucna by měly nahradit stávající uhelné zdroje.

Fotovoltaická elektrárna

PRE staví na Sokolovsku svou dosud největší fotovoltaickou elektrárnu

Pražská energetika, a. s., zahájila v Novém Sedle na Sokolovsku stavbu své dosud největší fotovoltaické elektrárny (FVE).

Přečíst článek

Martin Wichterle

Podnikatel Wichterle kupuje výrobce turbín pro vodní elektrárny Litostroj

Strojírenská skupina Wikov Industry podnikatele Martina Wichterleho se dohodla na koupi předního světového výrobce turbín pro vodní elektrárny Litostroj včetně dceřiných firem v zahraničí. Hodnotu převzetí Litostroje s ročními tržbami okolo dvou miliard korun Wikov neuvedl. Vypořádání transakce je naplánované na přelom listopadu a prosince.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Británie odstavila poslední uhelnou elektrárnu Ratcliffe-on-Soar

Symbolický konec uhelné velmoci. Británie zavřela poslední uhelnou elektrárnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme