Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zpackaný audit a je po reputaci. PwC bude v Číně propouštět

Zpackaný audit a je po reputaci. PwC bude v Číně propouštět
Profimedia
 ČTK

Účetní a poradenská společnost PwC snižuje počty zaměstnanců ve všech čínských pobočkách. Důvodem je odliv firemních klientů, který v Číně snížil vyhlídky firmy na tvorbu příjmů. S odvoláním na informované zdroje to napsala agentura Bloomberg. Propuštěno má být nejméně 100 zaměstnanců z různých týmů v Pekingu, Šanghaji a dalších místech. Konečný počet v celé firmě zatím není jasný.

Reklama

Poradenská firma PwC se dostla pod tlak kvůli své roli v údajném účetním podvodu developerské firmy China Evergrande Group. Chystá se propouštět.

„Ve světle změn vnějšího prostředí provádíme některé úpravy, abychom lépe optimalizovali naši organizační strukturu a přizpůsobili ji poptávce trhu,“ uvedl mluvčí PwC v odpovědi na dotaz agentury Bloomberg. Podrobnosti o počtu propuštěných zaměstnanců firma neuvedla.

Agentura Bloomberg minulý týden uvedla, že zaměstnance PwC v Číně znervózňuje hrozba regulačních sankcí a ztráta čínských firemních klientů. Někteří zaměstnanci už si proto začali hledat příležitosti jinde. Partneři v jiných velkých mezinárodních a domácích účetních firmách podle zdrojů obdrželi desítky žádostí o práci od zaměstnanců z PwC.

V Číně nastal „okamžik Lehman“. Krachuje světově nejzadluženější developer

Lukáš Kovanda: V Číně nastal „okamžik Lehman“. Krachuje světově nejzadluženější developer

Soud v Hong Kongu poslal do likvidace čínského realitního obra Evergrande. Pro celou Čínu může jít o okamžik srovnatelný s tím, co pro Západ značil bankrot investiční banky Lehman Brothers v roce 2008. Pád Evergrande, stejně jako pád Lehmanů, je dosud nejprůkaznějším dokladem neudržitelného ekonomického růstu živeného dluhem. Dneškem se tedy investoři po celém světě definitivně dozvídají – a mají na to štempl hongkongského soudu –, že vzestup čínské ekonomiky byl zejména v posledních letech nezdravý a v podstatě iluzorní. Vyhnaný dluhem.

Přečíst článek

Reklama

Účetní skandál a jeho následky

Více než 30 veřejně obchodovaných společností se sídlem v Číně letos opustilo PwC jako svého auditora. Jsou mezi nimi státní giganty PetroChina, China Life Insurance a Bank of China. Většina změn přišla poté, co se firma dostala pod drobnohled kvůli své roli v údajném účetním podvodu developerské firmy China Evergrande Group.

Regulátoři zkoumají roli PwC v účetních službách pro Evergrande vzhledem k tomu, že firma čelí obvinění, že v letech 2019 a 2020 nafoukla své příjmy o 78 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Čínská komise pro regulaci cenných papírů přislíbila další prověření "zprostředkovatelských agentur" zapojených do případu.

Bloomberg v červnu informoval, že úřady zvažují pro PwC rekordní pokutu v objemu nejméně jedné miliardy jüanů (3,2 miliardy korun). Mohly by také pozastavit některé operace firmy v pevninské Číně.

PricewaterhouseCoopers Zhong Tian, což je pobočka firmy registrovaná v Číně, měla na konci loňského roku v pevninské části země 291 partnerů a více než 1700 účetních. Podle oficiálních údajů byla firma v roce 2022 nejlépe vydělávající účetní firmou v pevninské Číně, její tržby v tom roce činily 7,9 miliardy jüanů. Auditovala zhruba 400 čínských firem s akciemi na burzách v Šanghaji, Šen-čenu, Hongkongu a New Yorku.

Lukáš Kovanda: Má Západ sázet na pád Číny? To by se těžce přepočítal

Snaha Pekingu opřít ekonomický růst Číny o něco jiného, než jsou pod tíhou dluhu kolabující reality v zemi, vytváří nové nároky na tamní veřejnou kasu. A to zhoršuje stav veřejných financí této druhé největší ekonomiky světa. Může být hůř, varuje přitom Fitch. Pekingský režim zřejmě bude zhoršení ratingového výhledu Číny ze „stabilního“ na „negativní“ záhy rozporovat, nicméně je zjevné, že Číňanům více než kdy jindy hrozí, že jim dluh přeroste přes hlavu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Přečíst článek
V Číně nastal „okamžik Lehman“. Krachuje světově nejzadluženější developer

Lukáš Kovanda: V Číně nastal „okamžik Lehman“. Krachuje světově nejzadluženější developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme