Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zrůst a spol. zachraňují výrobce luxferů. První investicí bude sklářská vana

Zrůst a spol. zachraňují výrobce luxferů. První investicí bude sklářská vana
Progresus, užito se svolením
 nst
nst

Investiční skupina Progresus do svého portfolia zařazuje další tradiční český podnik: výrobce skleněných tvárnic Vitrablok se 112letou historií. Její nabídka v mezinárodním tendru na odkup závodu, který se ocitl v insolvenci, byla věřitelským výborem jednomyslně schválena jako nejvýhodnější pro majetkovou podstatu a světoznámá značka Seves Glass Block se tak stává součástí skupiny Progresus.

Reklama

Skupina Progresus se v roce 2023 prostřednictvím odkupu pohledávky Komerční banky v hodnotě více než 10 milionů eur stala největším zajištěným věřitelem duchcovského podniku, který byl kvůli nepříznivým podmínkám ve sklářském průmyslu v roce 2022 nucen vyhlásit v říjnu 2023 insolvenci. Na základě souhlasu schůze věřitelů se následně investiční skupina Progresus zúčastnila mezinárodního tendru, který se svojí nejvyšší cenovou nabídkou přesvědčivě vyhrála. 

„Jsme rádi, že jsme mohli být pomocnou rukou při záchraně tohoto podniku, který je světovou jedničkou se stovkami zaměstnanců. Nemohli jsme jen nečinně přihlížet, jak může několik set lidí přijít o zaměstnání a nechat téměř přes noc zaniknout podnik se 112letou historií v tomto oboru, říká Lukáš Zrůst, spolumajitel skupiny Progresus, která vlastní i největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov. 

GALERIE: Podívejte se, jak se vyrábějí luxfery

Reklama

Progresus už jako zajištěný věřitel dělal vše pro úspěšné zachování provozu závodu, zejména jeho ekonomické a personální zajištění s důrazem na vyplácení mezd všem více než 200 zaměstnancům. „Jsem rád, že z možných zájemců naši společnost nakonec odkoupila skupina Progresus, která má zájem do společnosti investovat. Již jsme se dohodli na prvním zásadním kroku, kterým bude dlouho očekávaná investice do sklářské vany,“ říká generální ředitel závodu Petr Králík.

Jak luxfery z Česka dobývají svět

Progresus chce dál upevňovat pozici závodu Vitrablok na globálním trhu. „Pod značkou Seves Glass Block vznikají úžasné věci, jako například mrakodrap v Tokiu pro Hermés a práci pro světové architektonické špičky. V tomto chceme samozřejmě pokračovat a post světové jedničky obhajovat a udržet,” odhaluje budoucí plány Zrůst. Jednu změnu však podnik přece jen podstoupil: přešel ze společnosti Vitrablok pod novou obchodní společnost Seves Glass Block, čímž se jeho název sjednotil se silnou a světoznámou mezinárodní značkou, pod kterou skupina vystupuje na světovém trhu.

Transakci Progresus realizoval s co-investorem, skupinou Casper. Casper Consulting je lídrem na českém trhu v oblasti restrukturalizace a záchrany podniků, finanční správy a optimalizace platebních procesů. Na trhu působí 29 let a spravuje aktiva přesahujících 35 miliard korun.

Historie výroby skla v severočeském Duchcově sahá až do roku 1912. Společnost v minulých letech dosahovala obratu až 1,4 miliardy korun. Většinu tržeb generují trhy v Evropě a Severní Americe. Skleněných tvárnice mají širokou škálou použití od standardních tvárnic, přes designové tvárnice používané architekty až po technologické tvárnice s vysoce funkčními vlastnostmi (fotovoltaické, tepelněizolační, protipožární, neprůstřelné a bezpečnostní).

Progresus je investiční skupina podnikající zejména v oblasti industriálního i rezidenčního developmentu. Věnuje se také rozvoji vlastního dřevostavitelského závodu s 50letou historií RD Rýmařov, který je předním evropským dodavatelem dřevostaveb a kumulovaně za dobu své existence dosáhl tržeb přes 33 miliard korun.

Multifunkční centrum ve Zlíně má část fasády z luxfer. Autorkou je architektka Eva Jiřičná

Luxfery se vracejí z opovržení, ale jejich hlavní výrobce krachuje

V Česku byl tento skleněný stavební materiál roky posměšně spojen s kutilstvím a svépomocnou výstavbou vesnických domů. Vznikaly tak odpudivé luxferové skleníky, okna do garáží, sklepů či prosvětlená okénka na záchodech. Největším hrdinou svépomocné výstavby pak byl ten, kdo sehnal luxfery barevné a spontánně z nich vyzdil stěny prosvětlující schodiště. 

Přečíst článek

Progresus kupuje krachujícího výrobce luxferů

Výrobce skleněných cihel Vitrablok Duchcov, který se loni dostal do platební neschopnosti, koupil v konkurzu největší zajištěný věřitel - investiční skupina Progresus Lukáše Zrůsta a Lukáše Forala. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Přečíst článek

Takto bude vypadat první český dům postavený z mycelia.

V Česku vzniká první dům z hub. Mycelium je lepší izolace než polystyren

Petriho misky, podhoubí a odpad, ideálně třeba nerecyklovatelný papír ze sádrokartonu. To stačí k výrobě materiálu se stejnými a v mnoha případech i lepšími vlastnostmi, než má polystyren. Jeho využití se testuje, zatím třeba při výrobě nábytku, vzniká z něho i první dům. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme